Terugblik op Zycus Horizon 2017 - deel 1

oktober 18, 2017

Click here for English version

Afgelopen week was een drietal medewerkers van Qando aanwezig bij Horizon, het grootste jaarlijkse evenement van onze software-partner Zycus. Van over de hele wereld kwamen (potientiële) klanten, analisten, experts en partners af op dit driedaags inkoopcongres in het The Roosevelt Waldorf Astoria Hotel in New Orleans. Een mooi gezelschap van ongeveer 200 mensen. Het thema: Beyond savings, beyond value.

Deze zesde editie bevatte wederom twee essentiële componenten voor een succesvol congres: een overzicht van de belangrijkste inzichten in de nieuwste inkoop- en technologische ontwikkelingen en een greep uit de beste praktijkcases die door best-in-class organisaties zelf worden gedeeld op het hoofdpodium of tijdens één van de vele parallelsessies. 

Ook dit jaar was Qando trotse sponsor van het evenement. We hadden voor elk van de bezoekers een Dutch Cookie in de welcome bag gestopt: de welbekende stroopwafel!

fullsizeoutput_9cd

De eerste avond

Er was een welkomst-receptie gevolgd door een diner met muziek door een swingende bluesband. Hier hebben we kennis kunnen maken met de bezoekers van het congres en kennisgemaakt/bijgepraat met huidige Zycus-klanten die ook Europese locaties hebben.

Voor deze klanten met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten voegen wij als Europese partner van Zycus waarde toe middels lokale, contextuele ondersteuning (Europese wetgeving) bij het gebruik van Zycus in Europa. Voorbeelden van onze diensten zijn:

 • Implementatie workshops
 • Implementatie van Zycus-modules
 • Optimalisatie van sourcing, contractmanagement en P2P-processen
 • Setup en training voor maken van rapportages, dashboards en KPI-dialogen
 • (Aanvullende) op maat gemaakte training voor het dagelijks gebruik van Zycus
 • Hands-on ondersteuning, waaronder:
  • Het ophalen en uploaden van spend data;
  • Onboarden van leveranciers;
  • Setup van RfX en contract templates;
  • Inrichten/verbeteren van clause library ;
  • Inrichten van KPI's en Performance Dashboards.

Keynote: Miracle on the Hudson

De kick-off van deze dag werd verzorgd door Jeff Skiles met een indrukwekkend verhaal. Hij was co-piloot op US Airways Flight 1549, beter bekend als “The Miracle on the Hudson”. Het betreft hier een vlucht die exact 5,5 minuten heeft geduurd. Twee minuten nadat het vliegtuig was opgestegen, vlogen er op 3000 voet hoogte een aantal ganzen in beide motoren waardoor de rechtermotor volledig uitviel en de linkermotor nog net voldoende power had om de hydraulische systemen aan te sturen. Landen op een nabijgelegen vliegveld was uitgesloten omdat het onzeker was of de piloten controle over het vliegtuig zouden kunnen houden terwijl ze over dichtbevolkte gebieden vlogen; daarom was de Hudson als ‘brede, vlakke landingsbaan’ de enige mogelijkheid. Exact 3,5 minuten na de botsing met de ganzen hebben ze dan ook een noodlanding uitgevoerd op het ijskoude water…

 


Bekijk het volledige verhaal in deze video.

Er is een interessante relatie met inkoop te zien als we letten op de leerpunten van deze succesvolle noodlanding bij US Airways.

 • Noodzaak voor teamgerichte aanpak. Een inkoopteam heeft structuur nodig om succesvol te zijn. Procedures, handleidingen, quick reference cards en trainingen zijn belangrijk om de juiste beslissingen te nemen. Bij iedere beslissing met impact geldt het vier-ogen principe.
 • Belang van het rapporteren van ‘near misses’. Het melden van inkoopfouten zonder repercussie zodat iedereen hiervan kan leren. Dit wordt gebruikt om procedures te verbeteren en trainingen van te geven.

Door het duidelijk beleggen van rollen en het (aanvullend) trainen van mensen kan je als team veel meer winst behalen dan als individuele inkoper alleen.

Technologische ontwikkelingen

Op het hoofdpodium is er vervolgens een aantal presentaties en paneldiscussies de revue gepasseerd. Zo is er veelvuldig gesproken over Artificial Intelligence (AI) en Robotic Process Automation (RPA); hierbij zijn ‘Cloud’ en ‘Analytics’ veelgenoemde woorden. We zien dat Cloud er tegenwoordig al is, Virtualisatie ook en Internet of Things komt meer en meer op.

Wist u dat slecht 32% van alle organisaties een strategie heeft voor digitale inkoop?

Veel organisaties benoemen dat de grootste uitdaging het onderling samenwerken is, niet alleen intern maar ook met de leveranciers community. Het doel zou moeten zijn om een betere klantervaring te bieden aan de interne klant en leveranciers.

Screen Shot 2017-10-17 at 16.22.57

Bekijk al onze tweets over Zycus Horizon 2017

Toekomstige ontwikkelingen Zycus

CEO Aatish Dedhia van Zycus heeft de roadmap van het platform gedeeld middels een aantal inspirerende video’s en slides waar duidelijk de volgende punten als prioriteit zijn benoemd:

 1. Klantfocus
 2. Volledige S2P suite
 3. Flexibel & agile
 4. Lange termijn commitment
IMG_1882

 

Daarnaast zal er elke twee tot drie jaar een nieuwe user interface worden gelanceerd, de eerstkomende heeft de naam ‘Dew drops’. Ook zal er sprake zijn van het geautomatiseerd testen van nieuwe releases zodat er een nieuw en sneller release cycle management gefaciliteerd kan worden.

Een aantal verbeteringen zijn concreet benoemd, namelijk verbeteringen in:

 • Quick source
 • Contract life cycle management
 • Collaborative platform (SCAR)
 • Inventory management
 • Manage contingent workforce / freelancers
 • E-invoicing

Hype cycle Gartner | Magnus Bergfors

Magnus Bergfors, Research Director Procurement Technology bij Gartner, heeft de Gartner Hype Cycle gepresenteerd. In deze hype cycle is duidelijk te zien dat dat er er veel technologische ontwikkelingen zijn die een (in)directe invloed op inkoop hebben.

IMG_1890

 

Magnus heeft o.a. als genoemd dat het mogelijk wordt om Smart Contracts te gebruiken met Blockchain-technologie en daarbij de combinatie met Internet of Things waarbij je de gehele supply chain van een bepaald product kan monitoren. Contracten moeten dan echt slim zijn want ze worden uitgevoerd zoals ze zijn geschreven en automatische betalingen vinden plaats zodra taken zijn uitgevoerd (geverifieerd door monitoring) zoals beschreven in het contract. Dit is wel allemaal afhankelijk van data zoals data van leveranciers, overheid en andere onafhankelijke bronnen.

Een verdere toelichting krijgen op de Gartner Hype Cycle met de toepassing op inkoop? Laat het ons weten en we plannen een afspraak.

Een panel discussie heeft het inhoudelijke deel van de tweede dag afgesloten. Hierin werd gediscussieerd over inkoopautomatisering in het postmodern ERP-tijdperk. Het is opvallend dat er nog heel veel organisaties zijn die gebruik maken van op maat gemaakte ERP-systemen die innovatie belemmeren.

Screen Shot 2017-10-17 at 20.11.12

Bekijk al onze tweets over Zycus Horizon 2017

De avond van de tweede dag werd geheel in stijl van New Orleans afgetrapt met het meelopen in een echte Mardi Grass Parade met als eindpunt het bekende House of Blues. Zycus had de volledige locatie afgehuurd voor de 200 bezoekers van het congres met een heerlijk diner en drankjes; de huisband zorgde voor stevige, sfeervolle blues. Nog nooit zoveel dansende CPO's bij elkaar gezien :-)

Lees ook de tweede blog over Zycus Horizon. Deze gaat verder in op de toekomst van inkoop, (aankomende) technologische ontwikkelingen en het verslag van break-out sessies van Duncan Jones (Forrester Research) en Jason Busch (SpendMatters).

Lucel Mulder

Geschreven door Lucel Mulder

Qando | Business Development Manager