De impact van Artificial Intelligence op inkoop

Hoewel Artificial Intelligence (AI) in inkoop niet nieuw is - denk aan automatische classificatie van spend data (sinds 1998) - zal kunstmatige intelligentie in de komende jaren meer en meer ingezet worden binnen inkoop. Voorbeelden van de toepassing van AI zien we nu al bij sourcing events, binnen contractmanagement, bij onderhandelingen en bij het verwerken van facturen. 

Dankzij deze technologische ontwikkelingen zullen inkoopprofessionals voor het eerst echt gaan merken dat hun functie gaat veranderen. Is dit een bedreiging of een kans? Zorgt AI ervoor dat inkoop écht een strategische rol kan spelen in een organisatie? Of maakt AI juist contractmanagement overbodig? En kan AI inkoopprocessen efficiënter maken of juist effectiever?

Wij hebben in 2019 tijdens Qando Food4Thought aan ruim 20 inkoopprofessionals op CPO-niveau gepresenteerd wat de essentie van AI is, welke kansen het heeft voor ons inkoopprofessionals en welke impact AI kan hebben op inkoopprocessen en -afdelingen. Het geheel aan presentatie en gedeelde informatie hebben we uitgewerkt in een reader.

Qando Food4Thought 2019

Reader

De reader bestaat uit de volgende volgende hoofdstukken:

  • Wat is de essentie van Artificial Intelligence?
  • Artificial Intelligence voor inkoop
  • Use cases voor inkoop
  • AI toepassen binnen de eigen organisatie
Reader aanvragen

AI Explore-sessie 

Graag willen wij u helpen een goed beeld te vormen van een vervolgtraject en u ondersteunen om draagvlak te creëren binnen uw organisatie. Daarom nodigen wij - Qando en Heroes - u en twee collega's uit voor een AI Explore-sessie als vervolg op Qando Food4Thought. 

Aan de hand van een door ons geformuleerde probleemstelling en business case willen we jullie inzicht geven hoe de explore fase zal verlopen en welke inzichten en voordelen de explore fase kan opleveren. Door gezamenlijk de automatische en handmatige werkprocessen inzichtelijk te maken, kan worden vastgesteld waar grote verbeterslagen te behalen zijn en hoe deze verbeterslagen kunnen bijdrage aan een nieuw toekomstgericht beleid.

Vooraf stellen we een concept-business case op waarin een concrete probleemstelling wordt geformuleerd. Tijdens de workshop zullen we gezamenlijk gaan onderzoeken of en op welke wijze de Virtual Procurement Assistant ingezet kan worden en welke inzichten en voordelen dit voor u kan gaan opleveren.

 

Bron: Procurious, 2018

 

Deze workshop is zowel bedoeld voor Food4Thought-deelnemers als voor andere geïnteresseerde inkoopprofessionals. Wellicht wil je je collega's net zo enthousiast maken over de mogelijkheden én de toepassing van Artificial Intelligence binnen jullie processen! Nodig ze gerust uit om mee te gaan. Na afloop van deze sessie zal inzichtelijk zijn wat een Virtual Procurement Assistant en een AI-project voor uw organisatie kan betekenen en kan een eenvoudige vervolgstap worden gemaakt voor een op maat gemaakt advies

 

Proces AI Qando

Aan de hand van deze sessie kan een business case worden opgesteld waarin de behoeften en de kosten in kaart worden gebracht van de huidige werkwijze. Vervolgens kan er een AI-strategie bedacht worden die echt impact heeft op het verbeteren van de processen en de bedrijfsresultaten, inclusief de baten en kosten van de verbeterde werkwijze. 

Interesse?

Het is nu mogelijk om je interesse kenbaar te maken via het formulier hieronder. De AI Explore-sessie is gratis, een eventueel vervolg stemmen we graag nader met je af. Het invullen van het formulier betekent geen automatische deelname, dit zullen wij persoonlijk me u afstemmen. 

Ervaringen deelnemers Food4Thought 2019

Goede organisatie van het event met een goed network en interessante topics voor de Future of Procurement!

Roland Ruijters

Roland Ruijters

Senior Director Procurement Corbion

Goede informatieve sessie over toepassing van AI voor Procurement. Tevens leuke setting met een diner en mogelijkheid voor netwerken. Inzicht gekregen in de vertaling van AI naar de praktijk.

Marc Aanhane

Marc Aanhane

Head of Technology Procurement VodafoneZiggo

Informatieve avond, goede inkijk in het thema AI en in goed gezelschap die uitermate de moeite waard was!

Harm Veerkamp

Harm Veerkamp

Senior Advisor AIE company

Qando Kantoor Vught

Aanmelden voor blogs

Onze consultants delen regelmatig hun kennis en ervaring met de inkoopgemeenschap, bijvoorbeeld via de publicaties van boeken en artikelen.

Ook delen we nieuws via onze blogs. Hiervoor kunt u zich aanmelden door uw e-mailadres hieronder in te vullen. 

Een greep uit onze klanten

DSM

NS

Isala

Belastingdienst

ProRail

CRH

Kuehne+Nagel

Sitech

NedTrain