Introductie

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de belangrijke rol die blockchain kan spelen in diverse sectoren binnen het bedrijfsleven. De technologie kreeg voor het eerst bekendheid als het fundament van de Bitcoin en werd al snel gezien als een potentiële disruptor voor de financiële sector. Dit vanwege de innovatieve manier waarop blockchain toezicht decentraliseert, waarmee een belangrijke functie van de banken kan komen te vervallen. De technologie heeft echter veel meer mogelijke toepassingen. 

In de basis is de blockchain een systeem waarmee allerlei soorten gegevens kunnen worden vastgelegd. Het unieke aan dit systeem is dat het zo is gebouwd dat het vrijwel onmogelijk is om de gegevens te corrumperen. Eenmaal aan de keten toegevoegde data kan niet meer worden aangepast en elke toevoeging wordt geregistreerd door alle op de blockchain aangesloten computers. De transparante en onvervalsbare boekhouding die op deze manier kan worden gecreëerd, zorgt er voor dat blockchain ook veel te bieden heeft voor inkopers.

Wij stellen echter dat de blockchain geen wondermiddel is waarmee alle soorten problemen kunnen worden opgelost. De technologie is niet zozeer bedoeld voor de interne bedrijfsvoering, maar juist voor de interactie tussen meerdere partijen. Dit maakt het systeem bij uitstek geschikt voor het inkoopvakgebied. Dankzij het uitlezen van blockchain-informatie is heel simpel te verifiëren wie bijvoorbeeld de leverancier is, waar de goederen die je wilt inkopen vandaan komen, of de leverancier echt de eigenaar is van deze goederen en of de afnemer de goederen kan betalen. Als dit soort data dus te vertrouwen is en heel snel te traceren en valideren is, dan kun je je voorstellen hoe deze technologie de wereld van inkoop en supply chain management op zijn kop kan zetten.

Een goede werking van de blockchain – die vooral moet worden gezien als “een ontwerp- en organisatieprincipe” – is afhankelijk van de bereidheid om met elkaar een informatie-architectuur te ontwerpen die optimaal is voor het geheel: van egosysteem naar ecosysteem. Als dat lukt, dan is blockchain wellicht een geschikte technologie om die architectuur mee te bouwen. Lukt het niet om mentaal de stap naar het ecosysteem te maken, verwacht dan ook geen wonderen van blockchain.

Op 15 maart 2018 hebben wij Qando Food4Thought georganiseerd met als thema "Blockchain voor inkoop".

Onze activiteiten

Wij hebben ons tot doel gesteld om Blockchain-technologie op een begrijpelijke manier uit te leggen aan inkoopprofessionals en een concrete vertaling te doen naar het dagelijkse inkoopvak en de wereld van supply chain management. Een aantal activiteiten opgesomd:

  • Presentatie op locatie
Bewustwording van de impact en mogelijkheden van Blockchain-technologie voor inkoop.
  • NEVI-training
Deze training is ontwikkeld voor (inkoop)professionals die willen weten wat er mogelijk is op het gebied van Blockchain binnen inkoop voor hun organisatie. Meer informatie is hier te vinden.
  • Workshop
Een boeiende ééndaagse workshop waarin volgens een beproefd programma, via een algemene introductie, in teamverband use cases worden uitgewerkt en gepitcht. De uitkomst voor jouw organisatie is concreet: welke use cases zijn er voor Blockchain? Welke use cases hebben toegevoegde waarde? Welke use cases zijn in welke situatie het meest kansrijk?
  • Pilot

Wanneer de workshop als resultaat één (of meerdere) use cases oplevert die als echt kansrijk beschouwd worden, kan besloten worden om over te gaan tot een pilot. We maken hiervoor een op maat gemaakt plan van aanpak.

 

Reader

Om een duidelijker beeld te scheppen van de mogelijkheden, hebben wij een reader samengesteld met de volgende onderdelen:

  • Wat kan ik nou concreet met Blockchain?
  • Blockchain voor inkoop
  • Concrete praktijkvoorbeelden van de toepassing van Blockchain voor inkoop

Vraag gerust de reader aan door je gegevens hieronder achter te laten. Wij sturen de reader dan toe en nemen contact met je op voor een passend vervolg. 

Ervaringen Qando Food4Thought "Blockchain voor inkoop" | 15 maart 2018

"Mooie combinatie van netwerken, eten en het bespreken van een actueel onderwerp!"

Jeroen Wegkamp

Jeroen Wegkamp

CPO | Nederlandse Spoorwegen

"Dank voor de uitnodiging en interessante avond! Leuke mensen ontmoet en genoeg inspiratie opgedaan om met Blockchain technologie en Procurement aan de slag te gaan!"

Bart van den Heuvel

Bart van den Heuvel

Senior Manager Procurement | IFF

Ervaringen lunchsessie "Blockchain voor inkoop" | 6 april 2018

"Qando maakt er werk van om de Blockchain-mogelijkheden te ontsluiten, ten eerste door workshops waarin ze inkopers up-to-date brengen over de inhoud en use cases. Om dan samen via een brainstorm te komen tot een eenvoudige pilot... om het maar eens te ervaren in jouw bedrijf, of samen met je partners."

Frank Steller

Frank Steller

Voormalig CPO NS en ex-bestuurslid NEVI

"Interessante sessie waarin niet alleen theorie en achtergronden besproken worden van Blockchain maar ook de praktische toepassingen voor het inkoopproces."

Derek Hooyman

Derek Hooyman

P2P Projectmanager & Adviseur

Qando Kantoor Vught

Aanmelden voor blogs

Onze consultants delen regelmatig hun kennis en ervaring met de inkoopgemeenschap, bijvoorbeeld via de publicaties van boeken en artikelen.

Ook delen we nieuws via onze blogs. Hiervoor kunt u zich aanmelden door uw e-mailadres hieronder in te vullen. 

Een greep uit onze klanten

DSM

NS

Isala

Belastingdienst

ProRail

CRH

Kuehne+Nagel

Sitech

NedTrain