Digitale revolutie binnen inkoop en contractmanagement? 

ChatGPT en andere Generatieve AI oplossingen. 

Eens in de zoveel tijd vindt er een technologische doorbraak plaats, of beter gezegd, bereikt een technologische ontwikkeling de grote massa. Dit zijn vaak gebeurtenissen die je je waarschijnlijk nog goed kunt herinneren.

De eerste radio, tv en/of vaste telefoonverbinding in je huis, de eerste computer, mobiele telefoon, navigatiesysteem, internet en recent nog, die eerste smartphone in je handen.

Voor sommige mensen past de lancering van ChatGPT (30 november 2022) prima in dit rijtje. Sindsdien zijn er ook andere generatieve AI oplossingen gelanceerd zoals Bard van Google, Dall-E 2 en Midjourney. 

ChatGPT is hard onderweg om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we werken, communiceren en informatie kunnen opzoeken, delen en creëren!

 

Wat is ChatGPT eigenlijk?

ChatGPT is de nieuwste en meest geavanceerde chatbot/zoekmachine die menselijke talen (o.a. Nederlands, Engels, Spaans, Duits en Portugees) begrijpt en genereert. Het is vergelijkbaar met Alexa of Siri, maar dan vele malen geavanceerder. Je typt een vraag of opdracht in de vorm van een chatbericht (Prompt) op de website en ChatGPT genereert meteen een antwoord. Het is in staat om ook betekenis en intentie te begrijpen in een bredere context van je vraag. Als je een vervolgvraag stelt zal de chatbot deze ook als zodanig beantwoorden, rekening houdend met de eerdere chatconversatie.

In het nieuws, aan tafel bij praatprogramma’s en online is het onderwerp present en met meer dan 100 miljoen gebruikers per maand binnen 3 maanden na lancering en een investering van Microsoft in de tool van $10 miljard, de integratie in hun zoekmachine Bing én de aanstaande integratie in Office365 (Word, Excel, Powerpoint en Outlook) durf ik wel te stellen dat ChatGPT een blijvertje is.

ChatGPT is een voorbeeld van "generatieve AI" omdat het bestaande data kan gebruiken om nieuwe output te genereren. Denk hierbij aan het genereren van artikelen, werkstukken, poëzie, fictie tot e-mails, essays, blogposts en zelfs computercode. Het systeem begrijpt namelijk ook computertalen zoals Python, Java, C++ en PHP.

Ook wij schreven een blog over ChatGPT voor inkoop. Kun jij achterhalen of dit zelf is geschreven of met behulp van ChatGPT? 

ChatGPT voor Inkoop & Contractmanagement

We hebben onze manier van werken binnen inkoop en contractmanagement de afgelopen jaren al flink aangepast door de komst van Outlook, Word, Excel, SharePoint, Google, eSourcing- en eVeilingplatformen, TenderNed, contractmanagement systemen en recenter nog, het gebruik van Teams. 

Uit ons onderzoek in de praktijk blijkt dat ChatGPT taken kan uitvoeren voor:

 

  • Inkoop- en categoriemanagers
  • (Senior) Inkopers/ aanbestedingsadviseurs
  • Contract- en leveranciersmanagers
  • Operationele inkoop
  • Financiële administratie

 

Door het slim inzetten van ChatGPT kun je:

-          Beter aansluiten bij de business

-          Processen helpen versnellen

-          Met minder mensen hetzelfde werk doen/ met hetzelfde aantal mensen meer werk doen

-          Transparantie in de ketens verhogen

-          Betere besluiten nemen op basis van kosten en risico’s

-          De waarde propositie van de organisatie helpen versterken

 

Om aan de slag te kunnen met ChatGPT ontwikkelden wij een eBook met prompts die je kunt gebruiken in ChatGPT. 

Het eBook download je hier.

Downloaden

 

Workshops

 Speciaal voor organisaties die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van ChatGPT of hier al mee aan de slag willen, heeft Qando een inhouse workshop ontwikkeld. Meer informatie over de workshops vind je hier. 

- ChatGPT voor Procurement

- ChatGPT voor inkoop in de zorg

Interesse in ChatGPT

Ga je binnenkort aan de slag met digitalisering van inkoop en/of contractmanagement en wil je meer weten? 

Laat je gegevens achter via het formulier en we nemen contact met je op.

 

De achtergrond van ChatGPT was erg informatief en ook de eventuele gevaren van het model. De gegeven voorbeelden van prompts zijn fijn om te hebben en mee te oefenen.

Kees Rietman Alrijne

Kees Rietman

Hoofd inkoop | Alrijne Zorggroep

Qando Kantoor Vught

Aanmelden voor blogs

Onze consultants delen regelmatig hun kennis en ervaring met de inkoopgemeenschap, bijvoorbeeld via de publicaties van boeken en artikelen.

Ook delen we nieuws via onze blogs. Hiervoor kunt u zich aanmelden door uw e-mailadres hieronder in te vullen. 

Een greep uit onze klanten

DSM

NS

Isala

Belastingdienst

ProRail

CRH

Kuehne+Nagel

Sitech

NedTrain