De impact van inkoopsoftware

Op 19 oktober zijn de resultaten van ons jaarlijkse inkoopsoftware-onderzoek in de Nederlandse markt gepubliceerd in het vakblad Deal! Magazine en ook het platform Consultancy.nl heeft hierover een nieuwsbericht geplaatst. Het is ons duidelijk geworden dat de invloed van het gebruik van inkoopsoftware op de prestaties van deze organisaties significant is, in het bijzonder is er veel winst te halen door een verdere integratie tussen (inkoop)systemen. 

Met name het gebruik van software voor spend analyse (+16%) en leveranciersmanagement (+18%) is flink toegenomen. In de beschikbare inkooptechnologie worden wel vooral standaardfunctionaliteiten worden gebruikt. De uitgebreidere en meer intelligente functionaliteiten, zoals de inzet van Artificial Intelligence voor spend analyse, worden nog nauwelijks gebruikt terwijl inkoopprofessionals hier juist veel van verwachten.

Ons onderzoek maakt duidelijk dat de inzet van inkoopsoftware en toenemende integratie zorgt voor een hogere frequentie van de toepassing van het Total Cost of Ownership (TCO)-principe. Ook maakt het een betere uitnutting van contracten mogelijk en resulteert het in lagere doorlooptijden in het proces van sourcing, contracteren en – in het bijzonder – het orderproces.

Alle resultaten van het onderzoek en bijbehorende cijfers zijn op 19 oktober gepubliceerd in het inkoopvakblad Deal! Magazine. Wil je het onderzoek ontvangen als pdf? Laat dan hieronder je naam en e-mailadres achter, dan sturen wij deze spoedig toe!

Deelname inkoopsoftware-onderzoek 2019

In maart 2019 komt de vragenlijst voor het nieuwe onderzoek online en het is nu al mogelijk om je in te schrijven als deelnemer. Elke respondent - met een volledige ingevulde vragenlijst - krijgt van ons een benchmark-rapportage waarin de scores van jouw organisatie worden vergeleken met die van andere organisaties (geanonimiseerd). Uiteraard krijg je een herinnering voor deelname zodra de vragenlijst beschikbaar is.
Deelnemen

Vorige publicatie in Deal! Magazine van april 2017

Klik op het artikel om te downloaden
Qando | Inkoopsoftware-onderzoek 2017
Qando office

Aanmelden voor blogs

Onze consultants delen regelmatig hun kennis en ervaring met de inkoopgemeenschap, bijvoorbeeld via de publicaties van boeken en artikelen.

Ook delen we nieuws via onze blogs. Hiervoor kunt u zich aanmelden door uw e-mailadres hieronder in te vullen. 

Een greep uit onze klanten

DSM

NS

Isala

Belastingdienst

ProRail

CRH

Kuehne+Nagel

Sitech

NedTrain