ChatGPT, de redder in nood voor Procurement?

december 7, 2022

 Allereerst: denk je dat ik deze blog zelf geschreven heb?

Heb je het inkoopplan 2023 nog niet af? Of wil je een mooi artikel schrijven voor publicatie in het Deal!-magazine? Misschien kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een category plan? ChatGPT biedt sinds kort uitkomst.              

Op 2 december heeft het non profit onderzoekslaboratorium OpenAI Inc, opgericht in 2015 door o.a. Elon Musk(!), deze intelligente chatbot gelanceerd. En, beste inkoopprofessional: het gebruik van dit programma is GRATIS. Kijk, dat klinkt als muziek in de oren, toch!

Ik heb sinds de lancering een aantal erg leuke dagen gehad. Voor mij is een AI toepassing die viraal gaat sowieso gaaf, maar de antwoorden lezen die ChatGPT mij geeft op allerlei soorten vragen die ik stel, topvermaak en ook wel leerzaam!

 Liefhebbers van nieuwe digitale technologieën en gadgets weten al langer wat de kracht is van algoritmes die getraind worden om menselijke taal te begrijpen. Denk aan Voice toepassingen in slimme speakers, digitale assistenten zoals Siri en Alexa, maar ook het voice-to-text microfoon knopje in je Whatsapp. Ontwikkelingen genoeg dus wat betreft gesproken taal.

Op het gebied van schrijven gebeurt er ook veel. In 2020 is er al een essay verschenen in de Guardian met de titel A robot wrote this entire article. Are you scared yet, Human?’  dat de kracht van de taalgenerator GPT-3 liet zien. GPT-3 is een Engels taalmodel dat door OpenAI getraind met maar liefst 175 miljard parameters. GPT staat trouwens voor Generative Pre-trained Transformer.          

Sindsdien zijn er in een rap tempo tientallen, al dan niet commerciële AI- toepassingen verschenen zoals Jasper en Sudowrite ­­die schrijvers helpen om artikelen en blogs te (her-)schrijven. Met LyricsStudio kun je zelfs je writer’s block overwinnen als songwriter! 

De snelle toename in het aantal toepassingen/apps gebaseerd op menselijke taal komt vooral door de standaardkoppeling (API) waarmee het GPT-3 systeem benaderd kan worden. De verwachting is trouwens dat we hier de vruchten van gaan plukken binnen onze Microsoft Office producten. In september 2022 heeft het bedrijf namelijk een exclusieve licentie verkregen op de broncode van GPT-3.

CHATGPT

Even terug naar ChatGPT. Het lijkt erop dat deze toepassing van OpenAI de doorbraak naar het grote publiek is wat betreft intelligente AI-gebaseerde conversatie apps.

Het algoritme is getraind om in menselijke taal te antwoorden op vragen en opdrachten die je de chatbot geeft. Zie hieronder een viertal vragen die ik aan ChatGPT heb gesteld zojuist, en het antwoord:

Vraag 1: WAT MOETEN INKOPERS WETEN VAN CHATGPT?Qando ChatGPT vraag 1

Vraag 2: WAT IS DE BESTE MANIER OM TE BESPAREN OP INKOOPKOSTEN?Qando ChatGPT vraag 2

Vraag 3: MET WELKE DUURZAAMHEIDSCRITERIA MOET IK REKENINGHOUDEN BIJ DE INKOOP VAN SOFTWARE?Qando ChatGPT vraag 3

Vraag4: WAT IS DE KRACHT VAN HET KRALJIC MODEL?

Qando ChatGPT vraag 4

CONCLUSIE 

Zoals je ziet is het resultaat inhoudelijk gezien al aardig en op taalkundig zelfs indrukwekkend. Ik verwacht dat de kwaliteit in een razend tempo verder omhoog kan, aangezien er een feedbackloop in zit en het model dus zelflerend is. Kortom een aardige schrijfhulp, ook voor inkopers!

Uiteraard zitten er ook nadelen en beperkingen aan ChatGPT. Een deel hiervan wordt door OpenAI zelf genoemd op de homepagina van de webapplicatie. Een belangrijke is dat het model getraind is met data tot en met december 2021. Dus ChatGPT is 'zich niet bewust' van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. 

Voor ons inkoopprofessionals vind ik het op zich wel nuttig om ChatGPT te gebruiken, als een soort alternatief voor Google of Wikipedia en als schrijfhulp. Maar het wordt pas echt leuk als we op basis van deze technologie inkooptoepassingen kunnen ontwikkelen waarmee intelligente conversaties tussen opdrachtgevers en leveranciers en tussen inkoop en ‘de business’ collega’s mogelijk gemaakt worden. De eerste gesprekken hierover met onze klanten zijn in 2019 al gestart!  De kunst is om in deze ontwikkeling voorop te lopen!       

Wat denken jullie nu? Heb  ik dit artikel zelf geschreven heb ik dat of dat door ChatGPT heb laten doen…